ଛୁରୀ, କଣ୍ଟାଚାମଚ ଓ ଚାମଚ ତିଆରି ବେଳେ ମଧ୍ୟ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଆଦି ଦୂଷିତ ଵାୟୁ ଆମର ଵାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ମିଶିଵା ଯୋଗୁଁ ଵାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ହୋଇଥାଏ । ପୁଣି ଚାମଚ ଆଦିକୁ ଭଲ ଭାବରେ ନଧୋଇଲେ ତାହା ରୋଗର ଵାହକ ସାଜିଥାଏ ।
ଆଜିକାଲି ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଚାମଚ ତିଆରି ବଢି଼ଛି । ପ୍ରତିଵର୍ଷ ୪୦୦୦ କୋଟି ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଚାମଚ , କଣ୍ଟାଚାମଚ ଓ ଛୁରୀ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥାଏ ଏଵଂ ଥରେ ଵା ଦୁଇଥର ଵ୍ୟଵହାର ପରେ ଫିଙ୍ଗିଦିଆଯାଏ । ଏହି ଧରଣର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ସହଜରେ ନଷ୍ଟ ହୁଏ ନାହିଁ ଏଵଂ ଏଗୁଡ଼ିକର ନିର୍ମାଣ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଵାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ଘଟିଥାଏ । ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଚାମଚ ଯୋଗୁଁ ଯକୃତ ଓ ଵୃକକ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରୋଗ ହେଵାର ସମ୍ଭାଵନା ବଢି଼ଯାଏ ।
ଭାରତରେ ପ୍ରାଚୀନ କାଳରୁ ଲୋକେ ହାତରେ ଖାଦ୍ୟ ଖାଉଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ପ୍ରାଚୀନ ଶାସ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ଵଚ୍ଛ ହସ୍ତରେ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇଵାକୁ ଗୁରୁତ୍ଵ ଦିଆଯାଇଛି।
ପୁଣି ମାଆ ହାତରୁ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇଵା କେତେ ବଡ଼ କଥା ତାହା ଏ ଦେଶର ଶାସ୍ତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖ ଅଛି।
“ତିଳକଂ ଵିପ୍ର ହସ୍ତେନ,
ମାତୃ ହସ୍ତେନ ଭୋଜନମ୍ ।
ପିଣ୍ଡଂ ପୁତ୍ର ହସ୍ତେନ,
ନ ଭଵିଷ୍ଯତି ପୁନଃ ପୁନଃ।”
ଆଵାହମାନ କାଳରୁ ମନୁଷ୍ୟମାନେ ହାତରେ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇ ଆସୁଛନ୍ତି । ଏହା ସବୁଠାରୁ ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରା ଏଵଂ କେଵଳ ମନୁଷ୍ୟ କାହିଁକି ହସ୍ତ ଥିଵା ପୃଥିଵୀର ଅଧିକାଂଶ ଜୀଵ ନିଜ ହାତରେ ହିଁ ଖାଦ୍ୟ ଖାଅନ୍ତି ।
ଭାରତର ଲୋକେ ନିଜ ହାତରେ ଖାଇଵା ଦ୍ଵାରା ପରିଵେଶ ପ୍ରଦୂଷଣ କରନ୍ତି ନାହିଁ କି ଏଥିଯୋଗୁଁ ପ୍ରତିଵର୍ଷ କୋଟି କୋଟି ଗଛ ମଧ୍ୟ କଟେ ନାହିଁ । ତେଣୁ ହାତରେ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇଵା ନିକୁଛିଆପଣ,
ଅସଭ୍ୟଗୁଣ କି ମରହଟିଆ କଥା ନୁହେଁ ଵରଂ ଏତଦ୍ଵାରା ଆପଣ ଵାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ,ମୃତ୍ତିକା ପ୍ରଦୂଷଣ ଓ ଵୃକ୍ଷ କର୍ତ୍ତନକରନ୍ତି ନାହିଁ କି ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଚାମଚ ଵ୍ୟଵହାର କରି ଵୃକକ ଓ ଯକୃତ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନେକ ରୋଗର ଶିକାର ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ ।
No comments:
Post a Comment