Monday, November 6, 2017

ଲଙ୍କା ମରିଚ଼ ଗଛ ବୈଦେଶିକ କି ?

ଲଙ୍କା ମରିଚଟି ବୈଦେଶିକ ପାଦପ ବୋଲି ଅନେକ
ଐତିହାସିକଙ୍କର ମତ ।
ତାଙ୍କ ହିସାବରେ
ଲଙ୍କା ମରିଚ଼ ଗଛ
15ଶହ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତକୁ
ପର୍ତ୍ତୁଗୀଜ୍ ବେପାରୀ ମାନେ
ଆଣିଥିଲେ ।
ତେବେ ଏଠାରେ ଆମ ମନରେ ସ୍ଵତଃ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଙ୍କି ମାରେ ଯେ ଭାରତକୁ
ଲଙ୍କା ଆସିବା  ପୂର୍ବରୁ
ଆମ ପୂର୍ବଜ ମାନେ
କ’ଣ କଟୁ ବା ରାଗଯୁକ୍ତ କୌଣସି
ଖାଦ୍ୟ ଖାଉନଥିଲେ
ନା ସେମାନେ
ପିପ୍ପଳୀ,ଗୋଲମରିଚ ଆଦି ପକାଇ
ଖାଦ୍ୟ ର କଟୁରାଗ ସ୍ଵାଦ ବଢାଉଥିଲେ ?

ଏ ବିଷୟରେ ଆଗକୁ ଚର୍ଚ୍ଚା କରିବା
ତେବେ ଆଗେ ଆସନ୍ତୁ
ଲଙ୍କାଗଛ ବିଷୟରେ ଭଲରେ ଟିକିଏ
ଜାଣିନେବା .....

କେତେକ ଭାଷାବିଦଙ୍କ ହିସାବରେ
ଏ ଗଛ ଯେହେତୁ
ତଥାକଥିତ ରାକ୍ଷସ ଜାତି
(ଇନକା,ଆଜଟେକ୍ସ,ମାୟା) ରହୁଥିବା ଆମେରିକାନ୍ ଦ୍ଵୀପରୁ
ଆସିଥିଲା
ତେଣୁ ଏ ଗଛର ନାମ ଆମଭାଷାରେ
ଲଙ୍କାମରିଚ ଦିଆଯାଇଛି.....
ତେବେ ଲଙ୍କା ମରିଚ ନକହି
ହିନ୍ଦୀଭାଷୀ ମାନେ chilli pepper କୁ ଲାଲ୍ ମରିଚ କୁହନ୍ତି ।




୧) ଲଙ୍କା ମରିଚ (chilli) 
୨) ଆଳୁ (potato) ଓ
୩) ପାତଲଘଁଟା ଵା ଭେଜରୀ (tomato)
ଏ ତିନିଟିଯାକ ପରିବା ସୋଲାନାସୀ (Solanaeae) ପରିଵାରର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏଵଂ ଏଇ ୩ଟି ବିନା ଆମ ରୋଷେଇ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କିନ୍ତୁ ଏ ୩ଟି ଯାକ ସବୁ ଵିଦେଶୀ ପରିବା ।
ଭାବିଲେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଲାଗେ ଆଗେ କେମିତି
କେଜାଣି ଆମ ଆଈ ଙ୍କ ଆଈ ଙ୍କ ଆଈ
ରୋଷେଇ କରୁଥିଲେ?

ଲଙ୍କାଗଛର ପରିବାର
Solanaeae
ପୁଣି
କେତୋଟି
ଉପପରିବାରରେ
ବିଭାଜିତ ହୋଇଅଛି
ସେଗୁଡିକ ଯଥା:-
Cestroideae
Goetzeoideae
Nicotianoideae
Petunioideae
Schizanthoideae
Schwenckioideae
Solanoideae

ତନ୍ମଧ୍ୟରୁ
ଲଙ୍କା ମରିଚ ଟି
Solanoideae
ଉପପରିବାରର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଟେ ।

Solanaceae
ର ଉପପରିବାର
Solanoideae ପୁଣି
ଅନେକ tribes ରେ ବିଭକ୍ତ ହୋଇଛି
ସେଗୁଡିକ:-
Capsiceae
Datureae
Hyoscyameae
Jaboroseae
Juanulloeae
Lycieae
Mandragoreae
Nicandreae
Nolaneae
Physaleae
Solandreae
Solaneae

Tribe-Datureae
ରେ ଦୁଇଟି genera
1.Datura
2.Brugmansia

ନିକଟରେ ଆଉ ଏକ
ଅନାମ genusକୁ ଏଥିରେ ଯୋଡାଯାଇଛି
ଏବଂ ତହିଁ ର ଗୋଟିଏ species ଅଛି “asIochroma cardenasianum”

Genera–
Datura ଦୁର୍ଦୁରା ଜାତୀୟ ଗଛ ଗୁଡିକୁ କୁହାଯାଏ ।
ତେଣୁ ଲଙ୍କା ଗଛ ଏବଂ ଦୁର୍ଦୁରା ଗଛ
ଏକ ପରିବାର ଅନ୍ତର୍ଗତ ଅଟନ୍ତି ।

ଲଙ୍କା ଗଛ ଯେଉଁ Solanaceae
ପରିବାରର ଅନ୍ତର୍ଗତ
ତହିଁ ର ଅନ୍ୟତମ ଉପପରିବାର
ହେଉଛି
Nicotianoideae
ଏ ଉପପରିବାରର ଅଧିକାଂଶ genera Australia ରୁ ମିଳିଛି
ତେବେ  America and Africa ରୁ ବାକି genera ମିଳିଅଛି ।
Nicotianoideae ଉପପରିବାରରେ
ଆଠୋଟି genera
125 species ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ
ଏବଂ ତହିଁ ରୁ 90 ଟି
କେବଳ Nicotiana ଜେନେରା ଅନ୍ତର୍ଗତ
ଆସିଥାନ୍ତି ।
Nicotiana ଭଳି ନିଶାବୃଦ୍ଧିକାରକ ପାଦପ ଗୁଡିକ ସହ
ଲଙ୍କା ଗଛର ମଧ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧ ଅଛି
ଦୁର୍ଦୁରା ଏବଂ Nicotianoideae ଇତ୍ୟାଦି ଗଛରେ ଅନେକ ଔଷଧୀୟ ଗୁଣ ଥାଏ
ତେବେ ଲଙ୍କା ଗଛରେ ମଧ୍ୟ ସେଭଳି ଅନେକ ଔଷଧୀୟ ଗୁଣ ଅଛି ।

ଏବେ ଆସିବା ଆମର ମୂଳ ପ୍ରଶ୍ନକୁ -
“ଯେ ଭାରତୀୟ ମାନେ ଲଙ୍କା ଗଛ କୁ ପାଇବା
ଆଗରୁ ନିଜର କଟୁରାଗ

ସ୍ଵାଦ ପୁରଣାର୍ଥେ
କେଉଁ ମସଲା ଦ୍ରବ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ ?”

ଅନେକ ଐତିହାସିକ ତଥ୍ୟ ପ୍ରମାଣ କରେ
ଯେ ଭାରତୀୟ ମାନେ
ଆଜକୁ ପ୍ରାୟ 500 ବର୍ଷ ଆଗରୁ
ଗୋଲମରିଚ ଓ ପିପ୍ପଳୀ ର ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ ।

Pepper ଶବ୍ଦ ଟି ସଂସ୍କୃତ ର ପିପ୍ପଳୀ ରୁ
ଆସିଅଛି ।
ପ୍ରକୃତରେ
ଉଭୟ ଗୋଲମରିଚ ଓ ପିପ୍ପଳୀ କୁ
ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ର ଲୋକେ
ଆଗେ pepper କହୁଥିଲେ ।
ଯେହେତୁ ଏ ଉଭୟ ଏକ ପରିବାର ର ପୁଣି ପ୍ରାୟ ଏକା ପ୍ରକାରର ଗୁଣ ବହନ କରନ୍ତି
ତେଣୁ ସେମାନେ ଏଭଳି ନାମକରଣ କରିଥିଲେ । ଅଧିକାଂଶ ଐତିହାସିକ ଙ୍କର
ମତ
ଭାରତୀୟ ମାନେ
ଆଗେ ଗୋଲମରିଚ ର ବ୍ୟବହାର
ଖାଦ୍ୟ ତିକ୍ତ ସ୍ଵାଦ ପାଇଁ କରୁଥିଲେ ।
ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆ ରେ ପ୍ରାୟ 2000 BCE ଆଗରୁ ଏହାର ବ୍ୟବହାର ହୋଇ ଆସୁଛି । ଐତିହାସିକ
J. Innes Miller ଲେଖିଛନ୍ତି
  “while pepper was grown in southern Thailand and in Malaysia, its most important source was India, particularly the Malabar Coast, in what is now the state ofKerala”

କେରଳର ପ୍ରାଚୀନ ଲୁପ୍ତ ବନ୍ଦର
Muzirisin
ଗୋଲମରିଚ ରପ୍ତାନୀ ପାଇଁ ସାରା ବିଶ୍ଵରେ
ଲୋକପ୍ରିୟ ଥିବା
ଅନେକ ବୈଦେଶିକ ଐତିହାସିକ
ତଥ୍ୟାତ୍ମକ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଗୁଡିକରୁ ମିଳୁଅଛି ।
କୁହାଯାଏ ଏହା  ଏକ ସମୟରେ
"black gold" ର ଆଖ୍ୟା ଲାଭ କରିଥିଲା ଏମିତି କି ଗୋଲମରିଚ ର
ବ୍ୟବହାର commodity money ହିସାବରେ ବି ହେଉଥିଲା ।
16ଶହ ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବରୁ
ଗୋଲମରିଚ ଓ ପିପ୍ପଳୀ
Java,Sunda,Sumatra,Madagascar, Malaysia, India ଆଦି ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ Southeast Asian ଏବଂ South Asian ଦେଶଗୁଡିକରେ ଏମିତି କି ଚୀନରେ
ଚାଷ ହେଉଥିଲା ଏବଂ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିଲା ।
ମୁସଲମାନ ମାନେ
କନସ୍ଟାଣ୍ଡିନୋପଲ୍ ଅଧିକାର କରିନେଲା ପରେ
ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆନ୍ ଟ୍ରେଡ୍ ରୋଡ୍ ଦେଇ
ଆଉ ଇଉରୋପରେ ଭାରତୀୟ ମସଲା ବିଶେଷ କରି
ଗୋଲମରିଚ ଓ ପିପ୍ପଳୀ ପହଞ୍ଚି ପାରିଲାନି ।
ତେଣୁ
କେବଳ
ନିଜ ଥଣ୍ଡା ଦେଶରେ ଜନ୍ମିତ
ଶରୀର କୁ କଟୁ ରାଗ ରସ ଆସ୍ଵାଦ ସୁଖରେ

ରେ ଭରିବା ପାଇଁ
ଇଉରୋପୀୟ ମାନେ ଅନେକ ଗୁଡିଏ ଜଳଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ ।

ପର୍ତ୍ତୁଗୀଜ୍ ନାବିକ
କଲମ୍ବସ୍ ଭାରତ ଖୋଜୁ ଖୋଜୁ
ଆମେରିକା କୁ ପାଇଲେ ଆଉ
ସେଠାରେ କେତେକ
କଳାଲୋକ ଙ୍କୁ ଦେଖି
ତାହା ଭାରତ ବୋଲି ଭ୍ରମରେ ପଡିଲେ ।
ତାଙ୍କ ଭ୍ରମକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରିଥିଲେ
କିଛି ବୃକ୍ଷ
ତହିଁ ରୁ ଗୋଟିଏ ଥିଲା
ଲଙ୍କା ଗଛ .....
ଏ ଗଛର ଗୁଣ ଦେଖି
ସେ ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ
Peeper ନାମ ଦେଇଥିଲେ
ପରେ ଅବଶ୍ୟ
ତାହାର Nahuatl ଶବ୍ଦ chīlli ଅନୁକରଣରେ
Chilli peeper ନାମ ରଖାଗଲା ।

ଭାରତରେ ପର୍ତ୍ତୁଗୀଜ୍ ବେପାରୀ ମାନେ
ଆଣି ଅମୃତଭଣ୍ଡା, ପିଜୁଳି, ଲଙ୍କାଗଛ ଆଦି ଦେଇଗଲେ ।
ଆମ ଦେଶର ସେ ବେଳର ଲୋକଙ୍କ
ମଧ୍ୟରେ ଏ ଗଛ ମାନ ଆଜକୁ
ଏତେ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇଛି
ଯେ ଅଧିକାଂଶ ଭାରତୀୟ ଲୋକ
ଏସବୁ ବୈଦେଶିକ ବୃକ୍ଷ ଗୁଡିକୁ
ବୈଦେଶିକ ମାନନ୍ତି ନାହିଁ ।

ଲଙ୍କା ଭଳି ଏକ ସହଜିଆ
କଟୁତା ପ୍ରଦାନକାରୀ

ମସଲାଗଛ 

ମିଳିଗଲାରୁ
ବଡ଼ ଗେଲବସରରେ ବଢୁଥିବା
ଭାରତୀୟ peeper ଗଛ ଗୁଡିକ ର ଚାହିଦା
ଆଜି ଏତେ ମାତ୍ରାରେ
କମିଯାଇଛି ଯେ
ଏଗୁଡିକ କେବଳ ଅତି ରାଜସିକ ଖାଦ୍ୟ
ରନ୍ଧନକାଳରେ  ହିଁ ଦରକାର ହେଉଛି ।

No comments:

Post a Comment

ଓଡ଼ିଆମାନେ Cockroachକୁ ଅସରପା କାହିଁକି କୁହନ୍ତି ?

ପୂର୍ଣ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ଭାଷାକୋଷରେ  ଅସରପା ଶବ୍ଦର ଵିଶେଷ୍ୟ ଅର୍ଥ Cockroach ତଥା ଵିଶେଷଣ ଅର୍ଥ ମନ୍ଦବୁଦ୍ଧି,ଅପ୍ରତିଭ,ମୂର୍ଖ ତଥା ଅଥରପା ଲେଖା ହୋଇଛି । ଅଥରପ...