ବ୍ରିଟିଶ
ଭାରତର ଜଣେ ଭୂତପୂର୍ବ ବଡଲାଟ ଲର୍ଡ କେନିଙ୍ଗ Lord canning ଙ୍କ ପତ୍ନୀ ଲେଡୀ କେନିଙ୍ଗ Lady Canning ଙ୍କୁ ଏଇ ମିଠା ବଡ ପ୍ରିୟ ଥିଲା ! 1861 ନଭେମ୍ବର ମାସରେ ତାଙ୍କର ଜ୍ଵରରୋଗରେ ମୃତ୍ୟୁ ହେବାପରେ ଏଇ ମିଠାର ଲେଡିକେନୀ ନାମ ହୋଇଥିବା କଥା ସର୍ବ ସାଧାରଣରେ ପ୍ରଶିଦ୍ଧ ।
ଲେଡିକେନୀ କୁ ଲୋକେ ବଙ୍ଗଳା ମିଠା କହୁଥିଲେ ହେଁ ଏହା ସେ ସମୟେ ପୂର୍ବଭାରତରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ହୋଇଯାଇଥିଲା ।
ପୂର୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ଭାଷାକୋଷ ଅନୁଯାୟୀ
ଲେଡିକେନୀ ମୂଖ୍ଯତଃ କ୍ଷୀର ,ଛେନା ଓ ଚିନିରେ ତିଆରି ହୋଇ ଘିଅରେ ପୁଆ ହୋଇ ଶିରାରେ ବତୁରା ଯାଇଥାଏ ।
ଛୋଟ ଆକୃତି ବିଶିଷ୍ଟ ଗୋଲକକୁ ଗୋଲାପ ଜାମୁ ବା ପନ୍ତୁଆ କୁହାଯାଏ ଓ ଦୁଇ ଇଞ୍ଚ ବ୍ଯାସ ବିଶିଷ୍ଟ ଗୋଲକକୁ ଲେଡିକେନୀ କୁହନ୍ତି ।
ଏଇ ପଦ୍ଧତିରେ ରସଗୋଲା ମଧ୍ଯ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ ତେବେ ରସଗୋଲାକୁ ଘିଅ ରେ ଭାଜନ୍ତି ନାହିଁ ।
ଆମ ରାଜ୍ୟ ରେ ଆଗେ ବଡ ଆକରର ରସଗୋଲା ତିଆରି କରୁଥିଲେ ଯାହାକୁ କ୍ଷୀରମୋହନ କୁହାଯାଉଥିଲା ।
ପରବର୍ତ୍ତୀ କାଳରେ ଏଇ କ୍ଷୀରମୋହନ ତିଆରି ପଦ୍ଧତି ରୁ ହିଁ ରସଗୋଲା ପ୍ରଭୃତି ମିଠା ସବୁ ର ସୂତ୍ର ଜନ୍ମ ନେଇଥିବା କେତେକ ଐତିହାସିକ ମତ ଦିଅନ୍ତି ।
No comments:
Post a Comment